Corporate Governance

Penyedia penyelesaian
rumah mampu milik

Peruntukan konsultasi, reka bentuk dan perkhidmatan penyelesaian
pengurusan bangunan termasuk reka bentuk kejuruteraan,
penyeliaan pembinaan dan perkhidmatan pemodelan maklumat bangunan

Terus memperkukuhkan kedudukan kita
dalam penyelesaian rumah mampu milik
di dalam Semananjung Malaysia.

Membekalkan sebuah platform digital untuk membawa
perkhidmatan dan penyelesaian komuniti yang berkaitan
dengan maklumat perumahan mampu milik, pelaburan, dan reka bentuk/pembinaan dengan memanfaatkan platform aplikasi mudah alih.

Permintaan

Bekalan

Penyelesian perumahan mampu milik mencadangkan sebuah model yang:

 • Mencipta pendapatan melalui strategi kos, kaedah pajakan dan pembiayaan inovatif
 • Mempunyai reka bentuk yang fleksibel untuk cadangan nilai, dan 
 • Meningkatkan kualiti pengeluaran melalui strategi perindustrian.

Rekod Prestasi yang telah ditubuhkan

 • Rekod Lepas2009-2023
  Jumlah Projek Nombor: 81
  Jumlah Bilangan Unit dijual: 2000
  Jumlah GDV > $1 bilion
 • >20 tahun pengalaman dalam reka bentuk and pembinaan perumahan yang mampu milik
 • Keupayaan untuk menyelesaikan isu perumahan mendarat pada harga yang berpatutan
 • Keupayaan untuk menguruskan dengan baik melalui kos strategi

Kualiti Tinggi dan Nilai Ditambah

 • Membuktikan kadar pengambilan yang tinggi
 • Portfolio produk yang berbagai untuk mengurangkan risiko

Pembangunan mampan dan mampu milik

Pengalaman dengan pemilik tanah/firma pembinaan dalam projek JV untuk memaksimumkan keuntungan.

Experienced Management Team

 • Founder has approx. 20 years of experience in the sector
 • Supported by competent management team
 • Ability to solve the problems on time

Kami telah menjadikan rakan JV kami jutawan melalui Penyedia Penyelesaian Perumahan Mampu Milik.

Apabila nilai untuk sebuah hartanah bertambah, ini adalah ‘appreciation’. Satu lagi jenis ‘appreciation’ yang boleh dimainkan ialah ‘forced appreciation’, konsep meningkatkan nilai dengan meningkatkan hartanah secara fizikal. ‘Forced appreciation’ ialah membeli sebuah hartanah yang bukan pelaburan yang baik dan menjadikannya pelaburan yang baik. 

Syarikat kami mengamalkan konsep ‘Forced appreciation’. Kami membangunkan Tanah Simpanan Melayu rakan kongsi JV kami untuk meningkatkan nilai tanah mereka. Ini adalah satu lompatan yang besar ke arah ekonomi yang stabil untuk Bumiputera. Pada masa itu, banyak pemilik tanah simpanan Melayu ragu-ragu dalam menjual atau mencari rakan perusahaan patungan kerana pemilik tanah tidak ingin kehilangan kawalan terhadap tanah mereka dan mereka mahu pewaris mereka mempunyai hartanah untuk diturunkan. 

Dengan projek-projek kami yang berjaya sehingga kini, kami telah menjadikan 38 pemilik tanah jutawan dengan membangunkan tanah mereka. Kami mempunyai 18 projek dalam pembinaan dan 25 projek lagi yang dicadangkan dalam masa terdekat. Ini telah menunjukkan bahawa kita akan mempunyai kira-kira 80 pemilik tanah yang kita telah dan akan menjadikan jutawan menjelang tahun 2022. 

Dato’ Louis Chai Ming Foo

Pengerusi, Pengarah Eksekutif Urusan
Malaysian

Dato’ Louis Chai Ming Foo merupakan salah seorang pengasas kumpulan Moscon sehingga ke hari ini. dan kini merupakan pengarah urusannya (boleh delete). Beliau menamatkan pengajian di Universiti Budaya Cina Yang Min Shan, Taiwan, dengan Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan dalam khusus perancangan perdagangan dan pemasaran antarabangsa. 

Dato’ Louis Chai mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam pembangunan hartanah dan pembinaan. Di bawah pimpinannya, Moscon telah mengembangkan fokus perniagaan daripada pembinaan kepada pembangunan infrastruktur dan hartanah.   

Kumpulan Moscon telah bertekad untuk membangunkan perumahan mampu milik yang diperkaya dengan program untuk keluarga berpendapatan rendah, orang tua dan orang yang mempunyai keperluan khas serta kekurangan sumber ekonomi untuk mengakses peluang perumahan yang selamat. 

Di bawah pimpinan dan pengurusan Dato’ Louis Chai, Kumpulan Moscon mempunyai keupayaan untuk memngendalikan setiap aspek pembangunan hartanah mampu milik termasuk kewangan projek, jangkuan dan perancangan komuniti, perancangan pembinaan, perancangan hartanah dan perancangan aset. Kami adalah satu-satunya pemaju yang focus dalam menyediakan rumah mampu milik untuk semua golongan berpendapatan sederhana rendah. 

Selama bertahun-tahun, Dato’ Louis Chai telah terlibat dalam pembangunan tanah simpanan Melayu. Projek ini secara tidak langsung menyediakan rangsangan ekonomi kepada pemilik tanah Melayu. Kumpulan Moscon akan bertindak sebagai pemaju dan perusahaan patungan yang dalam erti kata lain dipanggil “Joint Venturedengan pemilik tanah untuk membangunkan tanah mereka menjadi kediaman atau pusat perniagaan yang memberi margin dan balas yang tinggi kepada pemilik tanah. Dato’ Louis Chai adalah pengerusi dan pengasas kumpulan HBW (Full) yang mengeluarkan dan mengedarkan produk kecantikan dan penjagaan kesihatan yang unik. I-Young adalah satu jenama yang dimiliki oleh syarikat itu dan kini menjadi jenama terkemuka dalam pasaran produk uri kambing.

Mr. Ong Poh Huat

Board of Director: Lembaga pengarah
Malaysian

Encik Ong Poh Huat ialah seorang pengarah Goldexcel Development Sdn Bhd, Bukit Bangga Development Sdn Bhd, Summit Flag Sdn Bhd dan Kinraya Development Sdn Bhd. Encik Ong telah terlibat dalam pembangunan hartanah dan pembinaan bangunan selama 30 tahun yang lalu. 

Beliau telah menyelesaikan beberapa projek di Majlis Daerah Kuala Langat dan juga terlibat dakan Skim Pembangunan Bandar Surun Emas Banting. 

Dengn pengalaman dan pengetahuan yang beliau miliki, beberapa projek perumahan telah diselesaikan di Kuala Langat.  Terdapat juga beberapa projek yang sedang berjalan di Kuala Langat dan Klang. Beliau juga sedang melabur di ladang durian di Pahang.

Datin Seow An Nee

Pengarah Eksekutif,
Malaysian

Datin Seow An Nee ialah seorang pengarah Moscon Sdn Bhd. Beliau terlibat aktif dalam perniagaan pengurusan hartanah. Beliau mempunyai kelulusan Sarjana Muda dalam Pentadbiran Perniagaan.

Datin Seow mempunyai pengalaman lebih daripada 19 tahun dalam pembangunan perumahan, perurusan dan perancangan projek. Sebelum menyertai Moscon, beliau memegang jawatan eksekutif kanan dalam pelbagai daerah di negeri Selangor sebagai penolong pengurus dan pentadbiran di Harp Soon Construction Sdn Bhd., Lian Harp Development Sdn Bhd dan T.H.N Development Sdn Bhd. 

Datin Seow mempunyai pengalaman yang luas dalam berurusan dengan pihak berkuasa pembangunan semasa peringkat awal setiap projek dan bekerjasama rapat dengan pasukan pemasaran dalam membantu untuk mengalakkan projek yang dilancarkan.

Datin Low Tan Yu

Pengarah Eksekutif,
Malaysian

Datin Low ialah seorang ahli perniagaan yang berjaya dalam firma pembangunan dan pembinaan. Datin Low telah terlibat dalam pembangunan hartanah dan pembinaan bangunan selama 31 tahun yang lalu. Beliau adalah salah satu daripada pemegang saham dan pengarah untuk syarikat pembangunan perumahan terkenal yang lain seperti di bawah:-

 • LIAN HARP DEVELOPMENT SDN. BHD. 
 • T.H.N. DEVELOPMENT SDN. BHD.  
 • Moscon mempunyai kelebihan daya saingan dalam segmen sasaran pasaran perumahan yang sedia ada yang menjadikan mereka berjaya dalam industri.
 • Semua ahli Lembaga mempunyai pengalaman purata 25 tahun dalam pembinaan dan pembangunan hartanah. 
 • Rekod Jejak yang ditubuhkan dan terbukti dengan sejarah operasi kumpulan lebih daripada 15 tahun dalam projek pembinaan dan pembangunan hartanah.  
 •  Pengalaman dan keupayaan yang luas dan berbagai yang merangkumi dari konsepsi ke pelantikan termasuk perancangan induk, reka bentuk terperinci, pengawasan, perancangan projek.
 • Penggunaan peningkatan teknologi dalam pembinaan dan pembangunan membolehkan kecekapan dan prestasi yang lebih baik. 
 • Memanfaatkan perniagaan semua projek perusahaan patungan dengan pemilik tanah berkemampuan yang sedia ada untuk mencapai margin keuntungan yang lebih besar.
 • Projek-projek yang dijalankan setakat ini adalah pembiayaan yang bebas dari bebanan untuk mencapai keuntungan maksimum. Ini adalah satu lagi strategi yang digunakan dalam perniagaan untuk mencapai keseluruhan kemampanan kumpulan.
 • Mengurus dan mengawal dengan baik dalam kos operasi pembangunan pembinaan.
 • Sekumpulan pasukan yang mempunyai rangkaian hebat dengan pemilik tanah Melayu di bandar dan pinggir bandar, membolehkan peluang kerjasama pengusahaan patungan (Joint Venture). Berdasarkan bank tanah yang sedia ada, terdapat sekurang-kurangnya lima tahun lebih awal daripada pembangunan projek yang boleh dipercayai tidak termasuk rundingan dengan pemilik tanah yang berpotensi untuk pembangunan yang sedang dijalankan.     
 • Perbelanjaan pengguna tetap menjadi cabaran utama dalam industri runcit dengan banyak yang memegang prospek berterusan. Melangkah ke hadapan, ketidakpastian berikutan referendum Brexit baru -baru ini dijangka akan menimbang lagi sentimen pasaran di seluruh dunia dan ini tidak akan menjadi lebih baik untuk Industri runcit tempatan.
 • Dengan projek semasa yang kebanyakannya dilancarkan di Lembah Klang, pembeli asli akan terus memimpin pasaran bertanding dengan pelabur yang memacu pasaran semasa berkembang pesat dari tahun 2009 hingga 2011.

Tahun 2023 dijangka akan menjadi tahun yang menarik apabila kumpulan maju ke hadapan untuk mengekalkan momentum pertumbuhan.

Melihat tanah sebagai bahan mentah untuk diisi semula dalam masanya, kumpulan secara memilih memasarkan tanah berkualiti dengan tadahan yang baik dan berpotensi. 

Dengan penyata imbangan dan kedudukan tunai yang kukuh, kumpulan haruslah mencari lebih banyak tanah yang baik untuk membina saluran paip pembangunan kami dan kami sedang berada di landasan yang betul untuk mencapai sasaran pengambikalihan tanah kami. Kami mempunyai permulaan; pada Oktober 2011, kami memperoleh sebidang tanah di Dengkil, Selangor, Malaysia. Apabila kami memulakan perjalanan kami ke tahap pertumbuhan seterusnya, kami tahu apa yang kami mahu capai. Kami mahu diiktirafkan sebagai pemaju terkenal yang bertanggungjawab untuk menetapkan standard yang lebih baik untuk diikuiti. Setelah merancangkan arus, kami melaksanakan strategi kami sedaya upaya, dan hasilnya adalah satu rekod tahunan dengan lebihan hasil dan keuntungan. Kami adalah peneroka dalam jualan en-bloc perkembangan komersil, menetapkan tanda aras baru untuk pasaran.

Commercial developments: Perkembangan komersil

Portfolio komersil kumpulan berkembang dengan kadar yang mengagumkan, menetapkan tanda aras baru di Malaysia untuk jualan en-bloc dan kualiti reka bentuk. Kami hampir menyelesaikan projek kami lebih awal daripada yang dijadualkan. Kecekapan pembinaan kami memberikan masa yang secukup untuk merancang arus baru untuk masa depan.

Terlibat dalam perancangan

Bayou Lagoon Park Resort, Melaka Bayou Lagoon Park Resort adalah pembangunan yang memenangi anugerah, terdiri daripada taman tema air eksklusif, hotel, pusat konvensyen, apartment perkhidmatan, rumah kelab dan pusat runcit.  

Apartment Perkhidmatan dengan gaya resort yang unik dirancang dan direka sebagai destinasi sempurna untuk keluarga untuk bersenang-senang dan bekerja. Ia datang dengan semua yang anda perlukan untuk memperkayakan hidup anda. Dengan pusat runcit disediakan untuk disewa atau dijual untuk mengembangkan perniagaan anda, Bayou Lagoon Park Resort menawarkan pasaran yang siap dan luas terdiri daripada pelancong, penduduk, profesional perniagaan, pelawat, dan lain-lain. 

Berdasarkan Penyedia Penyelesaian Perumahan mampu milik, tanah simpanan melayu mempunyai peluang pasaran sasarannya di mana kerajaan tempatan sentiasa memberi tumpuan kepada peningkatan kehidupan standard untuk kumpulan bumiputera. Kumpulan Moscon telah menggunakan sumber dan tenaga manusia yang ada, dengan rangkaian yang kuat ditubuhkan di pasaran dan terus menembusi Rumah Mampu Milik mempertimbangkan bumiputera sub-segmen sebagai agenda perniagaan mereka.