About Us

OVERVIEW

Moscon Sdn Bhd (“Moscon”) telah meneroka perniagaan pelaburan hartanah tentang penyedia penyelesaian perumahan mampu milik, pengurusan dan pembinaan hartanah sejak tahun 1997. Moscon ialah sebuah syarikat 100% dimilik oleh Malaysia dengan pengarah yang mempunyai pengalaman luas dalam pembangunan perumahan mampu milik dan industri pembinaan. 

Lembaga Pengarah yang diilhamkan terdiri daripada Datin Low Tan Yu, Dato’ Louis Chai Ming Foo dan Datin Seow An Nee yang telah menguruskan Moscon dengan jayanya setakat ini dengan beberapa projek baharu yang dikategorikan di bawah konsep Perumahan Mampu Milik terutamanya di projek kediaman yang telah diserahkan sepenuhnya kepada pembeli secara berkala. Projek perumahan mampu milik seperti Taman Bentara, Taman Amanah, Taman Dato’ Hormat dan Taman Srikandi semuanya terletak di Kuala Langat, Selangor.

Selain itu, terdapat projek yang masih di dalam pembinaan dilancarkan di Meru Klang, Kampung Lombong, Olak Lempit dan Telok Panglima Garang, di mana projek itu dinamakan Meru Jaya Apartments, Taman Desa Bukit Permata, Taman Orkid Maju, Taman Desa Idaman, Taman Nakhoda, Taman Amanah, dan Taman Bentara masing-masing. Terdapat beberapa projek lain yang baru sahaja mendapat kelulusan pihak berkuasa negeri akan dilancarkan di pasaran tidak lama lagi. Untuk menambah lebih banyak produk ke dalam barisan yang sedia ada, Moscon telah memasuki perkembangan campuran projek komersial dan kediaman dengan mengadakan perurusan patungan (Joint Venture) dengan pemilik tanah untuk mencapai hasil sinergi di bawah penyedia penyelesaian perumahan mampu milik.

Moscon meramalkan perniagaan masa depan seperti pemaju hartanah, pembinaan dan perancangan hartanah mungkin menghadapi cabaran yang sukar akibatnya respon pasaran yang perlahan, peningkatan kos bahan mentah, ketidakpastian ekonomi domestik dan global, perubahan tingkah laku generasi pembeli baru, ketidakstabilan politik dan lain-lain. Ini akan mencabar pemain industri dengan lebih lanjut untuk menawarkan pembangunan berkualiti sesuai yang memenuhi keperluan pembeli yang canggih.   

Selain menjadi penyedia penyelesaian perumahan mampu milik, kumpulan Moscon telah membuktikan kepelbagaian perniagaan mereka di Lembah Klang dari pembuatan ke perdagangan dan perkhidmatan produk penjagaan kesihatan bertujuan untuk penggunaan domestik dan eksport luar negara. Perniagaan yang pelbagai menambahkan nilai ke dalam perniagaan utama yang sedia ada dengan menyegerakkan dan mengintegrasikan rantaian perniagaan yang sedia ada untuk mencapai sebuah kumpulan keseluruhan perniagaan kelebihan daya saing yang mampan.

Visi kami

Visi teras kami adalah untuk menyediakan sebuah rumah atau infrastruktur yang meningkatkan kualiti hidup.

Misi kita

Misi kami adalah untuk menjadi pemaju hartanah yang boleh dipercayai dan bertanggungjawab, serta memberi sokongan dan perkhidmatan yang luar biasa, produk yang berkualiti, selamat, berpatutan dan menambah nilai untuk pelanggan kami.

Polisi Kualiti

Mencapai kualiti standard yang tertinggi dan kecemerlangan dapat mengekalkan nilai pendiri yang kita menjunjung dan ghairah tentang. (tak berapa faham). Kami membuat usaha individu dan kolektif yang bertujuan lebih tinggi untuk mencapai matlamat strategik perniagaan dengan kmoitmen terhadap kualiti yang terbaik dan kecemerlangan. 

Mencapai kualiti standard yang memuaskan dan dapat mengekalkan nilai …  Kami membuat usaha individu dan kolektif yang bertujuan lebih tinggi untuk mencapai matlamat strategik perniagaan dengan komitmen terhadap kualiti yang terbaik dan kecemerlangan. 

Kami percaya menjadi:

M Mengurus kumpulan dengan berkesan untuk meningkatkan produktiviti kumpulan.

O Beroperasi (Operate) Bersama untuk membangunkan pembangunan hartanah yang berkualiti.

S Membentukkan (shaping) masa depan melalui perancangan sistematik dan strategik

O Mematuhi (obeying) keperluan pelanggan, statutori dan perundangan

N Memelihara kemahiran berkaitan perniagaan dan pengetahuan ke arah organisasi pemaju hartanah yang bertaraf dunia.